Skip to main content

Reverse Osmose

0,1 – 40 M³ uur

Reverse Osmosis (RO), of omgekeerde osmose, is een geavanceerd waterzuiveringsproces dat wordt gebruikt om water van hoge kwaliteit te produceren door onzuiverheden, opgeloste zouten, en andere verontreinigingen effectief uit het water te verwijderen. Het is een technologie die veel wordt toegepast in verschillende sectoren, waaronder drinkwaterproductie, industrieel gebruik en zelfs in huishoudelijke waterzuiveringssystemen.

Het omgekeerde osmoseproces maakt gebruik van een semi-permeabel membraan met zeer kleine poriën, typisch in het bereik van 0,0001 micrometer. Hierdoor worden de meeste verontreinigingen, waaronder mineralen, bacteriën, virussen, zware metalen, opgeloste zouten, pesticiden en zelfs sommige organische stoffen, effectief uit het water verwijderd. Bij RO wordt water onder hoge druk door het membraan geperst, waarbij alleen de watermoleculen de poriën kunnen passeren, terwijl de verontreinigingen worden tegengehouden en naar de afvoer worden gespoeld.

Tank cleaning | Stoomketel | Autowasstraat | Glasbewassing | Clean room | Laboratorium
| Horeca

Een van de belangrijkste voordelen van reverse osmose is dat het een zeer effectieve methode is om zeer zuiver water te produceren. Het resulterende gezuiverde water is vrij van de meeste verontreinigingen en heeft een hoge kwaliteit en een lage geleidbaarheid die geschikt is voor verschillende toepassingen, zoals drinkwater, voedselbereiding, farmaceutische productie, en industriële processen waar ultrapuur water vereist is.

In huishoudelijke toepassingen wordt RO vaak gebruikt in waterfiltersystemen die rechtstreeks op de kraan worden aangesloten. Deze systemen verbeteren de smaak van drinkwater en verminderen de aanwezigheid van verontreinigingen zoals chloor, fluoride en lood. Het gebruik van omgekeerde osmose in huishoudelijke waterzuivering heeft de afgelopen jaren aan populariteit gewonnen, vooral bij mensen die waarde hechten aan schoon en gezond drinkwater.

Hoewel omgekeerde osmose een krachtige technologie is, heeft het ook enkele nadelen. Ten eerste is het een energie-intensief proces vanwege de hoge druk die nodig is om water door het membraan te persen. Dit kan leiden tot hogere energiekosten in vergelijking met andere waterzuiveringsmethoden. Bovendien kan RO niet alle soorten verontreinigingen verwijderen, zoals vluchtige organische stoffen (VOS) en sommige opgeloste gassen.

Omgekeerde osmose wordt vaak gecombineerd met andere waterzuiveringstechnieken, zoals ultrafiltratie en voorbehandeling met een waterontharder, en soms actieve kool om een completere en efficiëntere zuivering te bereiken. Daarnaast kan er ná de RO ook nog een mix-bed polishing filter worden geplaatst om de kwaliteit nóg zuiverder te krijgen. Dit kan de effectiviteit verbeteren en de levensduur van het RO-membraan verlengen.

Al met al is reverse osmosis een veelzijdige en effectieve technologie die een essentiële rol speelt bij het leveren van schoon, veilig en zuiver water voor een breed scala aan toepassingen. Door voortdurende innovatie zal deze technologie naar verwachting nog geavanceerder worden en een belangrijke bijdrage leveren aan het waarborgen van de toegang tot hoogwaardig water in de toekomst.