Skip to main content

Filtratie

Voorfiltratie van bron- en leidingwater is een belangrijke stap bij waterbehandeling, door het gebruik van een kaarsfilter of een filterzak in een filterhuis worden onzuiverheden en zwevende deeltjes tegen gehouden voordat het water verder wordt behandeld voor consumptie, industriële toepassingen of andere doeleinden.

Deze filters hebben een dichtheid die meestal varieert tussen de 1 en 1000 Micron, afhankelijk van de specifieke situatie en het te behandelen water. Het kan soms ook nodig zijn om in meerdere stappen achter elkaar te filteren om zo tot het beste eindresultaat te komen, of voor de levensduur van de filter patronen.

Kaarsfilters | Zakkenfilters | Filter zakken | Filter patronen

Een voorfilter word vaak toegepast om de apparatuur die erachter zit te beschermen tegen extreme slijtage of verstoppingen. De filterkaars, de zak of het patroon zal van tijd tot tijd moeten worden vervangen om de kwaliteit en doorstroming op pijl te houden.

De filterelementen worden gemaakt in verschillende lengtes en diameters en zijn gemaakt van materialen zoals polyester of polypropyleen. Deze materialen zijn ontworpen om deeltjes van verschillende groottes effectief tegen te houden terwijl het water vrij kan doorstromen. Filter patronen kunnen worden gewonden van een draad maar ook worden gesmeltblazen. Tenslotte zijn al deze varianten ook nog met een specifieke dichtheid te krijgen. Het is dus echt maatwerk.

Het gebruik van kaarsfilters in een filterhuis biedt verschillende voordelen. Ten eerste zijn kaarsfilters relatief goedkoop en gemakkelijk verkrijgbaar, waardoor het een kosteneffectieve optie is voor voorfiltratie. Daarnaast kunnen kaarsfilters een breed scala aan deeltjes opvangen, waardoor ze geschikt zijn voor verschillende waterbronnen.

Bovendien zijn kaarsfilters eenvoudig te onderhouden en te vervangen, waardoor het filterproces efficiënt kan worden beheerd en onderhoudskosten beperkt blijven.